Välgörenhetsauktioner

Ett bra sätt att samla in mycket pengar till en specifik välgörenhetsorganisation är att anordna en välgörenhetsauktion. Flera av de större auktionshusen i Sverige håller regelbundet välgörenhetsauktioner. Ett av dem är Bukowskis, som varje år sedan 2010 tillsammans med Barndiabetesfonden och läkemedelsföretaget Lilly Diabetes anordnat en välgörenhetsauktion för att samla in pengar till forskning om barndiabetes. Auktionen äger alltid rum på Världsdiabetesdagen den 14 november, och år 2014 arrangerades den på Berns i Stockholm. Till auktionen hade man valt ut ett 30-tal objekt till försäljning, som alla på något sätt var exklusiva. Några exempel på de saker som såldes var en Fender-gitarr signerad av Björn Ulvaeus, en ”prominent” statistroll i Solsidan, ett diamantarmband från Nialaya och två backstagepass till en Aviici-spelning på Ibiza.

Även Göteborgs auktionsverk håller regelbundet välgörenhetsauktioner. År 2012 höll de till exempel en auktion till förmån för stiftelsen MinStoraDag, som låter svårt sjuka barn uppleva sin drömdag. Intäkterna från auktionen gick oavkortat till förmånstagaren. Knappt 40 föremål fanns till försäljning, som varierade mellan en segeltur med OS-medaljören Rasmus Myrgren, kostymkläder från Göteborgsoperan, en bronsstatyett av Salvador Dalí och tandblekning för två personer.Välgörenhetsauktioner 2

Det är dock inte bara de stora auktionshusen som kan anordna en framgångsrik välgörenhetsauktion. Science-fictionbokhandeln arrangerade i samband med sitt 30-årsjubileum en välgörenhetsauktion online, där hälften av intäkterna gick till Barncancerfonden och hälften till Berättarministeriet, en stiftelse som arbetar för att barn i områden med hög arbetslöshet ska kunna erövra det skrivna ordet. Bokhandeln samlade in objekt till auktionen genom att själva skänka signerade böcker och gamla exklusiva föremål från sitt förråd, och genom att andra företag skänkte föremål till auktionen. Några exempel på de många signerade böckerna som fanns till försäljning var Divergent (Veronica Roth), The Ocean at the End of the Lane (Neil Gaiman) och Republic of Thieves (Scott Lynch). Förutom böckerna såldes även två flaskor Tru Blood-läsk och en Gondor-sköld ur Sagan om Ringen i begränsad upplaga.

Om du vill arrangera en egen välgörenhetsauktion har du genom exemplen ovan kunnat se att föremålen till försäljning kan vara nästan vad som helst, beroende på vilken verksamhet du bedriver. Det är dock en fördel om du på auktionen säljer saker som människor gärna vill ha och som kan dra in mycket pengar till förmånstagaren du har valt. Ett säkert kort är att köpa in vackra tavlor till auktionen, eftersom människor alltid uppskattar konst att dekorera sina hem med. Du hittar tavlor med vackra motiv av nordiska konstnärer på Nordicdesigncollective.se.

originmag