Musikhjälpen

I länder som har det ekonomiskt relativt välställt – som i Sverige – har det länge funnits en tradition att dela med sig till mindre lyckligt lottade människor i andra delar av världen. Musikhjälpen är ett nyare fenomen som syftar till samma sak. Det låter nämligen människor ge pengar till välgörenhet – samtidigt som kända mediepersonligheter bjuder på underhållning. Varje år har programmet ett särskilt tema dit de insamlade pengarna riktas. Det gör att bidragsgivarna vet var pengarna hamnar samt vad insamlingen syftar till att hjälpa till med. De senaste åren har det bland annat handlat om kampen mot HIV samt klimatförändringarna.

Programmet har funnits i Sverige sedan 2008, men det har en förlaga i Nederländerna som första gången sändes 2004. Medan andra typer av insamlingsgalor pågår under en kväll har Musikhjälpen ett annat koncept. Det pågår nämligen i en hel vecka – dygnet runt. Dessutom sker det inte bakom stängda dörrar i ett tv-hus. Istället flyttar de deltagande underhållarna ut i en glasbur som placeras i en stad. Platsen för buren varierar för varje år. Uppsala, Linköping och Göteborg är några av städerna som har fått arrangera Musikhjälpen under de senaste åren.Musikhjälpen 11

Under loppet av en vecka sker sedan olika typer av underhållning framför ögonen på alla intresserade. Som namnet antyder har Musikhjälpen en tät koppling till musikaliska inslag. Det innebär att olika artister brukar besöka glasburen för att spela upp en låt. Ofta sker en intervju där programledarna tar upp olika frågor som relaterar till årets ämne. Det gör att Musikhjälpen inte bara hjälper till att samla in pengar och underhålla människor utan det har också en utbildande aspekt. TV-inslag gör att det finns en kontakt med människorna som pengarna ska gå till.

Pengar kan skänkas på olika sätt. Den vanligaste vägen för att skänka pengar till insamlingen är att skicka ett sms där pengar sedan dras från mobilräkningen. Ett annat sätt är att ringa in till programmet och önska en låt. Det går att avgöra själv hur mycket man vill skänka till insamlingen – och ofta får man då chansen att vara med i direktsändningen. Det finns också insamlingsbössor på platsen för att skänka kontanter. Om du vill vara med och bidra men saknar pengar kan du exempelvis sälja guld.

originmag