Ge till välgörenhet

Sedan årsskiftet 2012 är det möjligt att få skatteavdrag för gåvor till välgörenhetsorganisationer. Förändringen har uppenbarligen fått effekt, då vi i Sverige ger allt mer pengar till välgörenhet. Samtidigt är det allt fler som behöver hjälp från organisationer för att klara sig. Det gäller inte bara människor i tredje världen, som kanske är de första behövande man tänker på, utan också människor i Sverige som lever på gränsen till existensminimum. Ensamstående mammor och unga vuxna är två grupper i samhället som när de söker hjälp hos Socialtjänsten eller Arbetsförmedlingen ofta hänvisas till kyrkor, Stadsmissionen eller andra välgörenhetsorganisationer, för att de inte kvalificerar för hjälp från samhället och staten, men ändå knappt klarar vardagen.

Ökningen av gåvor till välgörenhet märks också bland världens miljonärer och entreprenörer. Länge har filantroper som Bill Gates och Warren Buffet varit en förebild för kapitalister som vill ge till välgörande ändamål, och nu börjar den trenden spridas även till Sverige. Men till skillnad från många utländska miljonärer, som skänkt bort hela sin förmögenhet vid sin död, vill många svenska entreprenörer investera i välgörenhetsprojekt redan under sin livstid, och vara mer personligt engagerade. Det engelska begreppet philantrocapitalists har myntats för att beskriva detta fenomen. Många ser det också som just en investering, där återbäringen är känslan av att ha gjort nytta och vetskapen om att man kommer att bli ihågkommen för något.

Även om du inte har möjlighet att ge lika mycket pengar som Bill Gates och världens toppentreprenörer kan du alltid göra något. Du behöver inte ens skänka pengar, utan alla gåvor behövs. Du kan till exempel skänka mat. Om du gör storkok blir det ofta billigt per portion, och då kan du kanske skänka ett mål mat till en hemlös eller till Stadsmissionen, som sedan förmedlar maten. Du hittar massor av recept här.Ge till välgörenhet 1

Många svenskar betalar en summa varje månad för att vara med i Postkodlotteriet, vilket kan kännas bra både för sin egen del och för att man bidrar till behövande. Men trots att det på Postkodlotteriets hemsida förkunnas att hela deras överskott går till välgörenhet är det inte det bästa alternativet för dig om du vill att dina pengar verkligen ska gå till behövande. Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke påpekar att Postkodlotteriet inte är en välgörenhetsorganisation utan ett företag som bedriver lotteriverksamhet, och att det är ”business”.

Om du vill skänka pengar eller andra gåvor till behövande är det därför bättre att vända sig direkt till en välgörenhetsorganisation.

originmag