Donationer från miljonärer

”De som har mest, ger till de som har minst” – det är i alla fall så många skulle önska att välgörenhet fungerade i praktiken. Och i vissa fall gör det faktiskt det. Världens miljonärer och miljardärer ger mer än någonsin förr till välgörande ändamål.

Störst är den här trenden i USA. År 2013 gav de 50 största givarna i USA sammanlagt 50 miljarder kronor till välgörenhet, vilket motsvarar ungefär 7,7 miljarder dollar. En av dessa 50 var Mark Zuckerberg, som tillsammans med sin fru Priscilla Chan skänkte miljardbelopp till välgörenhetsstiftelsen Silicon Valley Community Foundation, som arbetar med utbildnings- och hälsofrågor. Donationen kom i form av 18 miljoner aktier i Zuckerbergs extremt framgångsrika sociala nätverk Facebook. Utbildning verkar vara något som ligger Zuckerberg varmt om hjärtat, då han redan tidigare donerat mycket pengar till projekt i problemtyngda skolor i Newark i New Jersey.800px-Mark_Zuckerberg_at_the_37th_G8_Summit_in_Deauville_018_v1

En annan amerikansk mångmiljonär som donerat stora summor under 2013 är Philip Knight, medgrundare till Nike och nuvarande styrelseordförande i samma företag. Hans donation gick till ett 20-årigt projekt vid ett medicinskt universitet i Oregon, som ska syfta till att förbättra forskningen kring att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

Om du själv vill vara en av de som ger mest till välgörenhet i USA i framtiden, börjar allt med flytten dit. Crown Relocations kan hjälpa dig med alla detaljer om du vill flytta till USA och påbörja din resa mot att bli en filantropisk miljonär.

Att rika människor ger mycket pengar till välgörenhet är ett fenomen som har förekommit länge i USA, men nu börjar denna trend även sprida sig till Sverige. En av de svenska miljonärer som har donerat mycket till välgörenhet är företagaren Helena Mellström, som skänkt stora summor pengar till byar i Ghana. Hon valde från början att göra sina donationer anonymt, men har nu klivit fram. På frågan varför hon först ville vara anonym svarar hon att hon tror det är typiskt svenskt att göra på det sättet, eftersom man inte vill skryta med sina tillgångar. Att hon nu har gått ut med sitt namn menar hon beror på att hon hoppas kunna inspirera andra (som har mycket pengar att ta av) att donera till välgörenhet.